Stolt av historisk anleggsløft – tror Østfold-modellen kan vekke nasjonal oppsikt

Nå skal det bygges fire helt nye idrettshaller i fylket. Et spesielt samarbeid mellom kommunene og fylkeskommunen er grunnen til at prosjektene kan realiseres.  Fylkespolitiker Andreas Lervik mener Østfold-modellen kan inspirere nasjonalt.

Klikk for stort bildeFOTO: Istock

– Nå gjør vi et historisk anleggsløft, og måten fylkeskommunen, kommunene og idretten samarbeider om å realisere dette, er noe vi skal være svært stolte av, sier Lervik, som er leder av kultur og næringskomiteen i Østfold fylkeskommune.

I det siste fylkestinget 20. juni ga fylkespolitikerne tommel opp til prosjekter som skal gi et kraftig løft hva anleggssituasjonen i Østfold angår. 

Haller i både Indre Østfold og Nedre Glomma

Nå skal det bygges idrettshaller over hele fylket.

I Mysen blir det racket- og flerbrukshall, i Båstad i Trøgstad skal det bygges skøytehall.   

Og i Nedre Glomma skal det bygges to nye idrettshaller i henholdsvis Sarpsborg og Fredrikstad. Det skjer i forbindelse med utbygging av idrettsanlegg ved Greåker og Frederik II videregående skoler.

Les hele fylkestingets behandling her

Politikerne i Sarpsborg og Fredrikstad sa i juni ja til det interkommunale samarbeidet Østfold fylkeskommune har initiert.

ROSER SAMARBEID: Fylkespolitiker Andreas Lervik. - Klikk for stort bildeROSER SAMARBEID: Fylkespolitiker Andreas Lervik. Fredrikstad Medieverksted

–  Jeg vil gi ros til politikerne i Sarpsborg og Fredrikstad kommune som blir med på dette. Når vi løfter i flokk, så gir det konkrete resultater, sier Lervik.

Partene går sammen med idretten og byggingen av interkommunale idrettsanlegg ved nye Frederik II videregående skole og Greåker videregående skole.

Les også: Håper Fredrikstad og Sarpsborg gir rundt 20 millioner kroner hver – det kan gi Østfold TO nye idrettshaller

Brutto byggekostnader er beregnet til rundt 258 millioner kroner ved Frederik II og rundt 168 millioner kroner ved Greåker.

Østfold fylkeskommune skal ta størstedelen av kostnadene – de som skal løse det fylkeskommunale behovet.

Videre løses deler finansieringen gjennom tilskudd av spillemidler.

Blant de første i landet

Østfold er blant fylkene i Norge med den laveste anleggsdekningen i landet per innbygger. I 2017 iverksatte derfor Østfold fylkeskommune, som en av de første i Norge, en tilskuddsordning for kommuner å søke som kunne gi støtte til å realisere planlagte idrettsanlegg.

Nå gir det altså fylket flere anlegg som tilfredsstiller nasjonale krav, og som skal gjøre fylket bedre rustet til å få mer av både bredde- og toppidrett.

Les også: Slik skal det bli flere og bedre idrettsanlegg i Østfold

–  Grepet vi har tatt har vært vellykket, og et vi skal være stolte av i nasjonal sammenheng. Vi tar med oss Østfold-modellen inn i Viken, og håper flere norske fylkeskommuner og kommuner kan realisere sine prosjekt ved å jobbe slik, sier Lervik.

Les også: Klart ja til idrettshaller i Sarpsborg og Fredrikstad