Sjøsetter "Hollenderen" på Fredriksten

Sommeren 2021 kommer "Hollenderen" til å være mer enn et landområde for haldenserne.
Klikk for stort bildeI juni 2021 kan du se Den flygende hollender i Opera Østfolds tolkning på Fredriksten festning Opera Østfold

Onsdag ble det nemlig kjent at det er Richard Wagners "Den flygende hollender" som er valgt som forestilling juni 2021. Og operasjef Pål Scott Hagen stråler:

– Vi har lenge hatt en drøm å kunne fremføre denne operaen utendørs på Fredriksten og nå fikk vi muligheten. Vi er allerede i gang med å engasjere kunstnerisk team og solister. Så langt har vi engasjert regissøren Ivar Tindberg, som også var regissør på vår oppsetning av Tryllefløyten i 2017, sier Hagen.

Spilledatoene er satt til 16., 18. og 19. juni 2021.

En skrøne?

«Den flyvende hollender» er sannsynligvis bare en skrøne. Fortellinger om skipet begynte å sirkulere blant sjøfolk på slutten av 1700-tallet. En av historiene handlet om et ikke navngitt nederlandsk skip som ble fanget i et voldsomt uvær ved «Kapp det gode håp». Skipperen sverget på at han ville ri stormen av om det så var det siste han gjorde. Men skipet kantret og sank. Mange sjøfolk har siden insistert på å ha sett «den flyvende hollender». Ofte i uvær der det viste seg omgitt av et spøkelseaktig hvitt skjær og nærmest fløy over bølgene. I enkelte historier var synet av skipet et varsel om død og ulykke, mens andre hevdet at det var ute etter å renne andre fartøyer i senk. 

– Det finnes også en nordisk versjon av denne legenden, levendegjort i operaen Den flyvende hollender. Det sies at Wagner ble inspirert til å skrive operaen under en sjøreise til Norge. Skipet han var på, kom ut for uvær og måtte søke ly ved Borøy utenfor Tvedestrand. I operaen fortelles det at det eneste som kan løse kapteinen på Den flyvende hollender fra forbannelsen, er en kvinne som sverger ham evig troskap. For om mulig å finne henne, har en engel fortalt ham at han får gå på land hvert syvende år. Handlingen foregår et sted på norskekysten, der han møter datteren av en lokal skipper. I sluttscenen løses hollenderen fra sin skjebne, i det han stiger mot himmelen med sin utkårede, sier Pål Scott Hagen.

Blir aksjeselskap

Fra 1.januar 2020 blir Opera Østfold et eget aksjeselskap, med Østfold fylkeskommune og Halden kommune som eiere. Samme dag som nyheten om "Hollenderen" ble sluppet, hadde det nye interimstyret sitt første møte. Østfold fylkeskommune og Halden kommune vil eie 50% hver av aksjene i det nye Opera Østfold AS. Først i 2020 skal et nytt styre velges.

– Dette har vært noe vi har jobbet lenge med å få til og det føles godt at vi nå endelig kan realisere det. Østfold fylkeskommune har vært viktig for Opera Østfold, og har vært en av forutsetningene for at vi har nådd så langt. Nå er Opera Østfold blitt så robust at vi kan stå på egne ben. Vi tror at dette kan styrke Opera Østfolds posisjon i Halden og Østfold, samtidig som vi nå blir en autonom kulturinstitusjon på lik linje med alle andre kulturinstitusjoner i Norge, sier operasjef Pål Scott Hagen.